RADIO KLUB “NOVA GRADIŠKA” 9A1AAY

Datum objave: 19. 5. 2021.
2021. godina je počela otvaranjem tečaja za P razred i radionica za A razred.
Tečaju je pristupilo 7 kandidata od toga :
1.Djeca VII razred-3 kandidata
2.Djeca VIII razred-2 kandidata
3.Mladi do 24 godine-1 kandidat
4.Odrasli za A razred-1 kandidat –zaposlenik OiV
Ispiti su održani 10.04.2021. kojemu su pored naših članova pristupili i položili i kandidati iz Požege ,Slavonskog Broda,Pleternice,Sibinja,Oriovca,Novske i Daruvara, sve ukupno 19 kandidata.
Zbog epidemioloških razloga ispiti su održani u dva prostora-prostoru za sastanke pored kluba i u Domu branitelja.
 Dobiveni su novi pozivni znakovi i to:
1.Andrej Poleto-9A5BCU
2.Adriano Glavičić-9A3BCY
3.Filip Paušić-9A3BCW
4.Ivona Podoba-9A3BCQ
5.Dominik Jelić-9A3BCX
6.Edi Conjar-9A3EDY
7.Borna Ulrich-9A3BCU

Djeca iz osnovnih škola su u suradnji sa školama Mato Lovrak Nova Gradiška i Ante Starčević Rešetari pripremana za Natjecanje mladih tehničara.
Klupsko/školsko natjecanje je održano u klubu uz članove povjerenstva Krešo Zega,Davor Olah i Darko Grganić.Natjecali su se Adriano Glavičić,Filip Paušić,Ivona Podoba i Dominik Jelić.
Mentori su bili Željko Ivanišević -radio klub,Snježana Odobašić-nastavnica tehničke kulture u OŠ Mato Lovrak NG i Josip Popčević nastavnik tehničke kulture u OŠ Rešetari.

Županijsko natjecanje je održano u Vrpolju,a na državno natjecanje se izborio Filip Paušić
63.Državno NMT je održano Online putem platforme Zoom.Odlične uvjete je osigurala OŠ Ante Starčević Rešetari za svoga učenika VIIa razreda Filipa Paušića.Filip dijeli peto i šesto mjesto sa natjecateljem iz Đakova.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela od kojih je svaki dio proveden drugi dan: Pisana provjera znanja,koja se temeljila na pitanjima iz općeg znanja tehničke kulture, elektronike i tehničkog crtanja;izrada tehničke tvorevine – kratkovalni odašiljač na tiskanoj pločici i prezentacija tehničke tvorevine,gdje su učenici predstavili svoj rad, naveli funkciju i primjenu praktičnog rada pred članovima državnog povjerenstva te odgovarali na postavljena pitanja.

Paralelno sa pripremama za NMT mlade članove je u rad na FT8 Mode na kratkom valu uvodio Darko Grganić 9A6LWJ i već su osvojili više diploma.
I ove godine je nastavljeno aktivno sudjelovanje u provjerama Hrvatskog radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama HRSVKS na UKV i KV.
Za rad u natjecanjima podizane su antene
–u siječnju na toranj radio Bljeska
-U veljači dvije LFA na Psunju

Sudjelovali smo u svim periodima 9A Activity Contest,Hrvatskom zimskom UKV kupu iz kluba kada smo uhodavali mladu ekipu.Tek položeni operatori imali su vatreno krštenje na Hrvatskom proljetnom UKV kupu, kojeg smo radili sa Psunja i osvojili izvrsno drugo mjesto u Hrvatskoj.
Na kratkom valu u travnju smo sudjelovali u Hrvatskom radioamaterskom kupu.

Za rad s mladima u 2020. godini od HRS smo dobili 4.000,00 kn koje smo utrošili za nabavu moćnog računala.
U tijeku je rješavanje interneta. Nabavljen je router za SIM kartice za mobilni Internet i pokušavamo riješiti problem s Telemach –Internet na Psunju.
Napravljen je predložak za QSL karte i poslan na štampanje 2.000 komada.

I ove je godine nastavljena suradnja sa povjerenikom HRS za UKV Željkom 9A5R na održavanju repetitora na Psunju,te smo zajedno sa Jocom 9A2ET popravili neispravan DMR repetitor Yaesu.U tijeku je akcija zamjene kablova na R7A.

Sa tvrtkom OiV smo u postupku izrade ugovora o sponzorstvu,tako da bi nam oni osigurali korištenje trafo stanice,struje,sanitarnog čvora,pečenjare i soba za spavanje.
Tako bi sa neznatnim sredstvima došli do natjecateljske lokacije,na koju možemo bez bojazni dovesti djecu,jer se radi o ograđenom prostoru.
Paralelno sa tim zahtjevom u tijeku je akcija dobivanja suglasnosti za korištenje kućice na Brezovom polju,koja bi se također koristila za natjecanja, ali za sada na 50MHz.
Nastavljeni su razgovori i oko korištenja napuštenog radara za natjecanja,ali tek kada općina Cernik potpiše ugovor.

Od ZTKGNG zatražena su i dobivena sredstva za unutrašnje uređenje kluba,jer sredstva iz redovnog financiranja nisu dovoljna.
Naš Ognjen Marjanović 9A3AWE je izradio nacrt stola,i dogovorio izradu na način da će u suradnji sa svojom firmom Progresys donirati rad na metalnoj konstrukciji.
Drvene dijelove ćemo naručiti izrezane,a montažu sami obaviti.

Paralelno sa svim aktivnostima radi se na proširenju članstva i danas klub broji 39 članova sa plaćenom članarinom. U tijeku je učlanjenje prvog stranog radioamatera- nijemca Franka Schindlera DG1NFS,a koji ima i hrvatski pozivni znak 9A8DL.Frank je često u Hrvatskoj i potrebno mu je članstvo u nekom klubu,a HRS je predložio naš, zbog poznavanja njemačkog jezika ali i prijašnje suradnje pokojnog Borisa 9A2EI i našeg člana 9A2CB Vlade Wagnera.