Održana modelarska liga

Datum objave: 09. 5. 2019.

Modelarska liga Brodsko-posavske županije održana je 7. svibnja 2018. u Industrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod. Prije početka natjecanja pedagoginja Snježana Birtić u ime domaćina i nastavnici radioničkih vježbi proveli su 20 natjecatelja i 5 mentora kroz praktikume i demonstrirali rad strojeva i alata koje učenici mogu koristiti ako upišu neko od zanimanja koja ova škola nudi. Učenicima su tako vidjeli suvremene CNC strojeve i njihovu primjenu u proizvodnji, upoznali automobil na solarni pogon koji su napravili učenici škole i uspješno sudjelovali na natjecanjima dizajna i vožnje, upoznali se sa zanimanjem monter optičkih instalacija, te vidjeli u praksi najnoviji suvremeni 3d virtualni uređaj prvi tog tipa u Hrvatskoj. Uređaj za virtualno zavarivanje omogućava učenicima obuku za zavarivanje uz uštedu materijala, a bez izloženosti štetnim utjecajima.

Vita Galović i Barbara Vrljić, učenice 5. razreda OŠ Sibinjskih žrtava iz Sibinja,(mentorica Sunčica Dolovčak) osvojili su prvo mjesto i put na državno natjecanje. Drugo mjesto zauzeli su Karlo Kulundžić i Andrej Muić, učenici 7. razreda OŠ Mato Lovrak Nova Gradiška,(mentorica Snježana Odobašić), a Matej Kekez i Marin Grgić iz 7. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo ( Mentor Mato Šimunović) su treći. Pobjednička ekipa učenika s posebnim potrebama je iz škole Milan Amruš, učlenici Dominik Puškarić,7.r. i Božica Lužanac,6.r. (mentorica Ivanka Ivanković)
Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. Cilj lige je poticanje učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.
Sudionici Lige su učenici osnovnih škola, udruga i učenika s posebnim potrebama osnovnih škola od petog do osmog razreda i njihov mentor. Ekipa se sastoji od dva učenika koje na natjecanje dovodi jedan mentor. Pobjednička ekipa županijskog natjecanja predstavlja županiju na državnom natjecanju koje se ove godine održava u 24. do 26. svibnja 2019. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.
Učenici s poteškoćama u razvoju izrađuju isti rad kao i ostale ekipe, ali njihov rad je djelomično prilagođen njihovim sposobnostima i rad se ne vrednuje na isti način kao radovi ostalih sudionika natjecanja (ne rangiraju se), već se izdvaja najbolji rad.
Zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koja od pokretanja Lige kontinuirano osigurava materijalne resurse i administrativnu podršku, u Ligu su se uključile i škole koje nisu imale zadovoljavajuće tehničko-materijalne resurse za provedbu praktične nastave tehničke kulture. Modelarska liga je povezala županijske i gradske zajednice (sustav neformalnog obrazovanja) s takvim školama (sustav formalnog obrazovanja) te potaknula rješavanje tehničko-materijalnih ograničenja i buduće programske suradnje navedenih dionika tehničke kulture u Županijij.
Organizatori županijskog natjecanja su ZTK grada Slavonskog Broda, ZTK BP županije, Društvo pedagoga tehničke kulture BP županije i domaćin Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod.
Naziv tehničke tvorevine na natjecanju: Sjenica
Sastav Ocjenjivačkog povjerenstva: Predjednik Dragan Paunović-Radioamaterska udruga Jelas, članovi: Dominik Čavčić, Klub minijaurista i maketara Panonia Minnor, Mladen Damjanović, tajnik Zajednica
U natjecanju je sudjelovalo 20 učenika koji su činili 10 ekipa od čega je 1 ekipa učenika s posebnim potrebama. Ukupno je sudjelovalo 7 škola s područja Brodsko-posavske županije.