Obilježen dan civilne zaštite

Datum objave: 04. 3. 2019.

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj 1. ožujka, 27.veljače je u Velikoj vijećnici županijske uprave održana Svečana sjednica stožera CZ Brodsko-posavske županije.

Načelnik županijskog Stožera CZ i zamjenik župana BPŽ Stjepan Bošnjaković prezentirao je provedeni projekt JENTRAP u sklopu kojega je Brodsko-posavska županija vodeći prijavitelj projekta: „Zajednički doprinos transnacionalnoj spremnosti za izvanredne situacije u slivu rijeke Save – JENTRAP” čija je provedba započela 9. studenoga 2016. godine i završena 8.9.2018. godine. Nositelj projekta u Republici Srbiji je Grad Šabac, a kao partneri u provedbi projekta također su sudjelovali CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije te Zavod za javno zdravlje Šabac.

Projekt je financiran iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 % sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.

Kao ciljane skupine projekta istaknuti su krizni stožeri – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Krizni štab Grada Šabca te njihovi ključni zavodi: Zavod za javno zdravstvo, Zavod i službe za hitnu medicinu, spasilačke službe i timovi, vatrogasne postrojbe, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti u slivu rijeke Save.

Najavljen je i projekt JENTRAP 2 u sklopu kojega će Brodsko-posavska županija provoditi sličan projekt s ciljem sprečavanja poplava sa susjednom BiH, a na današnjem sastanku potpisan je i Sporazum o sufinanciranju opremanja i osposobljavanja specijalističkih postrojbi civilne zaštite Brodsko-posavske županije za razdoblje 2019. – 2021. godine između Brodsko-posavske županije i Grada Nove Gradiške.

Na platou ispred zgrade Brodsko-posavske županije prikazan je dio opreme koji koriste postrojbe sustava Civilne zaštite.

izvor http://www.bpz.hr/