Modelarska liga – smotra modelarstva i maketarstva na daljinu

Datum objave: 14. 12. 2020.

U skladu s Pravilima cilj Modelarske lige je potaknuti učenike viših razreda osnovnih škola, udruga, zajednica tehničke kulture ili posebnih odjeljenja odgojno-obrazovnih ustanova da u slobodno vrijeme izrađuju makete i modele na ponuđenu temu i time razvijaju svoju kreativnost, motoriku i timski rad.

Učenici će se natjecati u parovima (dva učenika čine ekipu) u jednom od tri područja (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo te modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina) i tako predstavljati osnovnu školu, udrugu, ZTK ili ustanovu u kojoj su se pripremali za Modelarsku ligu.

Županijska razina Modelarske lige trajat će od 1. prosinca 2020. do 28. veljače 2021., a državna razina od 1. ožujka 2021. do 31 svibnja 2021. Teme po područjima na obje razine bit će:

1) Maketarstvo i modelarstvo – Maketa dječjeg igrališta sa spravama

2) Graditeljstvo – Model teretnog vozila

3) Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina – Model pokretnog mosta.

Najuspješnije ekipe na državnoj razini u sva tri područja i njihovi mentori dobit će nagrade. Ocjenjivačka povjerenstva posebno će izdvojiti tehničke tvorevine koje će biti objavljene na internetskoj stranici i facebook mreži HZTK kako bi se populariziralo maketarsko i modelarstvo, kreativnost učenika i stručno-pedagoški rad njihovih mentora.

Više informacija dostupno je ovdje: https://www.hztk.hr/modelarska-liga.aspx .